Răzvan Țupa

s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum, „fetiş”, publicat în 2001, a fost distins cu Premiul Naţional pentru Debut în poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, „fetiş” – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la editura Vinea. În 2005, Cartea Românească a publicat volumul „corpuri româneşti”, al doilea volum de poezie semnat Răzvan Ţupa. În 2011, a lansat „poetic. cerul din delft” şi „alte corpuri româneşti” (Casa de editură „Max Blecher“), după o perioadă în care a refuzat să publice al treilea volum de poezii în format tipărit, preferând să posteze secţiuni din carte pe Internet şi să ofere versiuni orale ale cărţii în evenimente cu public.

A participat la lecturi publice şi proiecte de poezie la Budapesta, Chişinău, Paris, Berlin, Heidelberg, New York, Roma, Bratislava, Banska Stiavnica, Varşovia, Poznan, Praga, Stockholm, Tel Aviv, Zagreb şi în România.

Poemele sale au fost incluse în antologia „No longer Poetry - New Romanian Poets” (Heaventree Press, Marea Britanie) şi în „Az ev muforditasai” (Traducerile anului, Budapesta), iar în 2011 au apărut în „From a Terrace in Prague. A Prague Poetry Anthology” şi în volumul „Web Streaming Poetry”, antologii de poezie din toată lumea, editate în Cehia şi Serbia. În 2012 a fost inclus între poeţii selectaţi pentru antologia „The Vanishing Point that Whistles” (Talisman House, SUA). Este membru Pen Club România şi scrie pe www.poetic.ro. La CDPL a publicat: „Poetici relaţionale. Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa”.