Poeme de stânga de Grigore ȘoituPoeme de stânga de Grigore Șoitu

Discursul poetic: Radical, direct, simplu…
Tema: Urmărită cu atenție din prima până-n ultima pagină.
Rețeta: Pentru o prăjitură care conține 80 la sută adevăr și 20 la sută ficțiune.
Nota explicativă cu numărul 43: „[…] Un om din clasa de mijloc nemulțumit de viața din țara sa și de clasa din care face parte, care și-a trădat principiile, își dorește cu ardoare emigrarea. Când ratează țelul propus sau obosește să fie un aspirant perpetuu la statutul de emigrant sfârșește prin a-și ucide președintele…“
P.S.: Nu am voie să vorbesc despre titlul cărții!


Poezia lui Șoitu, oricât de dificil ar fi de acceptat de către obișnuiții (să zicem) rafinamentelor stilistice, este o poezie a prezentului, deloc comodă, deloc comod. (Xenia Karo)

Experimentul nu fuge de substanță, ci și-o asumă. Verva – inclusiv compozițională – nu se dispensează de melancolie, ci, într-o manieră inedită, și-o integrează. E, poate, nota cea mai personală a poetului, iar această modalitate dea fi melancolic cu vervă, cu fantezie și chiar cu iscusință îi deschide poezia deopotrivă spre confesiunea autentică și spre neastâmpărul experimental. (Al. Cistelecan)

Cu o bravadă de mușchetar, firească pentru un marțoliu tomitan, Șoitu „exasperează“ toate modurile (și modulele) poetice, tentând și el să sucească gâtul definitiv tuturor formelor retorice. (Marin Mincu)


Interviu: Poeme de stânga = Poeme radicale

Răsfoiește câteva pagini