Mețeriașii (foae cu mîini) volum coordonat de Răzvan SupuranMețeriașii (foae cu mîini)

Volum coordonat de Răzvan Supuran

Antologia de față reunește texte apărute în revista Mețeriașii, publicație de circulație limitată, fabricată pe hârtie meșteșugită și tipărită manual în cadrul Atelierului de Carte de la Muzeul Țăranului Român.

Mețeriașii este o publicație independentă, care își propune să trateze exhaustiv tema meșteșugurilor, pentru o corectă descriere a lumii făcute cu mâinile. Intenția pe termen lung este de a crea o bază de date care să reprezinte materialul de lucru pentru o enciclopedie a meșteșugurilor.

Din punct de vedere tehnic, Mețeriașii este unica publicație realizată pe hârtie manuală, care îmbină tehnicile tradiționale de tipar cu cele industriale. În perspectivă, se dorește ca obiectul în sine să fie realizat exclusiv manual: o anume rețetă de hârtie manuală și cele mai bune tehnici de tipar (litogravură, xilogravură, gravură în metal, tipar cu placă fixă, tipar înalt, ilustrație originală).

Din punct de vedere editorial, echipa (Șerban Anghelescu, Călin Torsan, Cosmin Manolache, Ciprian Voicilă, Răzvan Supuran) propune pentru fiecare număr un anume subiect, invită specialiști care să scrie despre acesta și publică interviuri și reportaje cu meșteșugarii autentici. Toate textele (și, când este cazul, traducerile) sunt postate pe meteriasii.blogspot.com.

În paralel cu această ediție au fost realizate cinci exemplare „carte obiect“ de către maestrul hârțogar Răzvan Supuran. Acestea au fost imprimate la dimensiunea de 420 x 297 mm, pe hârtie fabricată manual, cu o supracopertă realizată din lemn ce imită o cutie de scule. Foile sunt unite prin tehnici de legătorie japoneză (cu ață cerată). Impresia textelor a fost realizată prin metoda tiparului înalt cu literă mobilă (pentru text) și gravură în placă de metal pentru ilustrații.

Interviu: Din primăvara anului viitor, Mețeriașii va apărea lunar

Răsfoiește câteva pagini