Aici Nora IugaAici Nora Iuga

Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart 2014, intrând în Caravana Docuart 2015

Aici Nora Iuga este un documentar emoționant de aproape 75 de minute, realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, care îți oferă, generos, o avalanșă de informații atât despre omul Nora Iuga, cât și despre scriitoarea și traducătoarea Nora Iuga. O regăsim pe aceasta la București, în apartamentul ei, înconjurată de cărți, arătându-ne „comorile” ei, vorbindu-ne despre soțul ei, poetul George Almosnino, citind din poemele lui, povestindu-ne despre Tiberiu, fiul său, balerin – maestru de balet la Opera Națională București -, despre bucuriile și tristețile sale, despre momentele bune și cele mai puțin bune. Filmul te poartă înainte și înapoi, te plimbă prin spații și prin timp, intercalează confesiunile Biancăi Burța-Cernat, Corinei Sabău, lui Octavian Soviany și Constantin Abăluță despre Nora Iuga, printre propriile ei mărturisiri.„Acest film vine să demonstreze că acolo unde literatura a câștigat, teatrul a pierdut”

„Povestea unui scriitor plin de viaţă, la peste 80 de ani, gata să-şi refirme dragostea pentru oameni şi literatură, capabil să joace într-un documentar ca într-un film revanşă e, în sine, o tulburătoare pagină a farmecului vieţii. Am ales un scriitor emblematic, prin opera lui dar şi prin cei trei laureaţi Nobel pe care i-a tradus înainte ca aceştia să fi fost răsplătiţi cu acest premiu (Elfriede Jelinek, Günter Grass şi Herta Müller) pentru a demonstra, în felii de viaţă, că literatura nu e doar o stare de fapt, ci şi una de spirit.” (un cristian)

Aici Nora Iuga este „mesajul” care deschidea telefonic fiecare apariție a autoarei pe blogul personal, dar și o formă de a spune că, și la 80 și de ani, un scriitor rămâne accesibil literaturii și publicului.

“Sincer, nu am deloc convinderea că sunt o scriitoare extraordinară, că și când eram mică, când eram adolescentă, eu nu mi-am dorit să devin poet sau scriitor. Eu mi-am dorit mult mai mult să devin actriță. Pe mine scena m-a atras mai mult.” Acesta este punctul de pornire al micilor confesii. De-aici pleacă povestea și se tastează la o mașină de scris din 1931. Documentarul a fost realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, și a fost realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. De menționat că întregul buget al documentarului a fost unul independent. Documentarul a avut premiera pe 18 mai 2014, la Cinemateca Română.

București – Berlin.
Literatură și viață.
Poezie-proză-traduceri.
Nora Iuga.
Scriitor român.
Poate „cel mai tânăr scriitor român din toate timpurile”.
La 83 de ani, vie și seducătoare.
Gata să cucerească publicul și să-și spună povestea.