10xObservator-cultural10xObservator cultural

Primul documentar din seria CDPL.DOC prezent într-un festival a fost proiectat miercuri, 16 octombrie 2013, la ASTRA FILM FESTIVAL, în secţiunea Made in Romania.

10xObservator cultural a avut premiera pe 20 iunie, la Cinemateca Union și avanpremiera pe 19 aprilie 2013, în Club A, la un CDPL FEST dedicat revistei.

În distribuţie: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Antoaneta Ralian, Gheorghe Muşat, Geo Şerban, Liviu Ornea, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Mihai Fulger, Paul Cernat, Adina Diniţoiu, Iulia Popovici, Doina Ioanid, Silvia Dumitrache, Cezar Gheorghe.

“Circuitul valoric înseamnă în primul rând stabilirea fără echivoc a reperelor şi a bornelor. De 20 de ani, România culturală pierde imagine şi teren. Reviste dispar şi nu se mai regăsesc nici măcar prin arhive, rolul culturii tinde să devină unul de escortă într-un context politic tot mai lipsit de viziune. Pe fondul crizelor de tot felul, societatea nu-şi poate asuma tradiţia culturală şi o îndepărtează de publicul tânăr, care nu are acces la ea (din varii motive, unul fiind lipsa de educaţie şi de interes a intermediarilor de informaţie culturală, mai concret, a profesorilor din ce în ce mai indifenţi la realitatea culturală).
Observator cultural este publicaţia care, de 13 ani, a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural în România. Apărută pe 29 februarie 2000, revista a ţinut în toţi aceşti ani cronica celor mai importante evenimente culturale, dar şi social-politice, de aici şi de oriunde, nelimitându-se la spaţiul naţional, a lansat dezbateri, proiecte, campanii, un site de traduceri de foarte mare impact, a dat şansa unui număr foarte mare de colaboratori să se exprime şi să contureze un profil publicaţiei. Revistă independentă financiar, Observator cultural a fost printre primele publicaţii care a înţeles că arhiva (site-ul www.observatorcultural.ro) face parte din întreg şi a înţeles că formele de recunoaştere (Premiile) pot crea o tradiţie.
E complicat să rezumi în 52 de minute povestea celei mai importante reviste culturale din ultimii ani. Nici măcar o monografie n-ar putea face acest lucru şi, în loc de topuri, e mai normal să fie cunoscute toate aceste destul de puţine repere reale. 10xObservator cultural e un semn de reverenţă făcut de cei care au văzut în Observator cultural, încă de la înfiinţare, un simbol al libertăţii de expresie şi un anume fel de a integra cultura (nu doar literatura) în lumea reală. O formă de a spune Mulţumesc (10x) celor care au rămas independenţi, deschişi dialogului şi dispuşi să dea o şansă de afirmare artiştilor (şi nu numai) din orice generaţie.
Aşadar, Mulţumesc, Observator cultural!” (un cristian)

Urmărește documentarul